Veelgestelde vragen

Laat ons weten als u specifieke vragen heeft

Veel internationale werkzoekenden nemen contact met ons op door te bellen

Onderstaande vragen krijgen wij vaker van onze cliënten

Welke belastingen betaal ik in Nederland?

Nederland werkt met een bruto- en nettosalaris. De werkgever houdt de inkomstenbelasting en sociale verzekeringen in van uw loon. De Belastingdienst ontvangt deze gelden. Naast deze belasting bepaalt uw persoonlijke financiële situatie of u nog andere belastingen moet betalen zoals vermogensbelasting. Om een indicatie te ontvangen van uw te betalen belasting kunt u contact opnemen met onze adviseur(bepalen wie). Deze indicatie is gebaseerd op uw bruto jaarinkomen en uw vermogen.

Voor een exacte berekening kunt u telefonisch contact opnemen met de belastingdienst (0800-0543) en/of de website van de belastingdienst bezoeken (www.belastingdienst.nl).

Kan ik gebruik maken van de 30% regeling?

Wanneer u in Nederland komt werken, maakt u extra kosten. De werkgever mag u een vrije (onbelaste) vergoeding geven voor de extra kosten die u maakt. Op de website van de belastingdienst leest u wat de voorwaarden zijn om in aanmerking te komen voor deze 30%-regeling.

Wat zijn mijn kosten voor een zorgverzekering?
De zorgverzekering bestaat uit 2 onderdelen: 

1. een verplichte basisverzekering
2. Een vrijwillige aanvullende en/of tandartsverzekering

Aanvullend:
Een verplicht eigen risico van minimaal € 385,00.
Het eigen risico geldt wanneer u:
– naar het ziekenhuis moet
– medicijnen krijgt
– bloed laat prikken

Je kunt een kijkje nemen en een vergelijking maken op de website van ‘zorgwijzer’ (www.zorgwijzer.nl/zorgvergelijker).

Wat is een DigiD?

Een DigiD is een code waarmee u kunt inloggen op websites van de overheid en de zorg. U kunt met een DigiD uw belastingaangifte doen, huurtoeslag aanvragen of een afspraak maken in het ziekenhuis.

Wat gebeurt er bij ziekte?

Als u in Nederland werkt en ziekt wordt of arbeidsongeschikt raakt, moet uw werkgever uw loon doorbetalen. De doorbetaling is doorgaans 70% van het loon. De werkgever mag u niet ontslaan als u ziek bent, behalve:

– in de proefperiode
– na 2 jaar ziekte
– u bent ontslagen uit uw dienstverband

Waar vind ik schriftelijke afspraken over de arbeidsvoorwaarden?

Een cao is een afspraak tussen werkgevers en werknemers over de arbeidsvoorwaarden. De cao bestaat uit een verzameling van afspraken die gelden voor alle werknemers binnen een bepaald bedrijf of binnen een bepaalde bedrijfstak. U kunt contact opnemen met ons om te informeren welke cao geldt voor het bedrijf of de bedrijfstak waar u wilt werken.

Hoe is de huisvesting in Nederland?

De woningmarkt in Nederland is momenteel niet in balans. Dit komt doordat de normen in de huur en koopsector niet goed op elkaar aansluiten. Om voor uzelf in te schatten wat uw toekomstige woninglasten worden is het belangrijk om te letten op een aantal punten: - ga ik een woning huren of kopen - in welk gebied wil ik gaan wonen - voor welke periode wil ik in Nederland gaan wonen - wil ik flexibiliteit en geen financieel risico

Wat kan ik doen bij ongelijke behandeling of discriminatie?

U heeft in Nederland fundamentele rechten. Dat betekent dat u tijdens het werken exact dezelfde rechten heeft als ieder ander. Wanneer u zich ongelijk behandeld of gediscrimineerd voelt kunt u een klacht indienen bij het college voor de Rechten van de Mens.

Hier wat belangrijke dingen om te weten

01.

Huizen(prijzen) worden steeds duurder in Nederland

In de grote steden trok de woningmarkt enkele jaren geleden aan, maar nu is de snelle prijsgroep een landelijk fenomeen. ITcareersholland is in staat een nauwkeurige schatting te maken van uw totale kosten van levensonderhoud.

02.

Juridisch advies

Wanneer u juridisch advies nodig heeft zijn er verschillende alternatieven in Nederland zoals een Italiaanse advocaat.

03.

Dutch/English Language course

Bij aankomst in Nederland heeft u de mogelijkheid om de Nederlandse taal te leren. Wanneer u behoefte heeft om onze taal te leren ziet u hier wat u kunt doen.

Online taalcursussen
Wanneer u zelfstandig de Nederlandse taal wilt oefenen kiest u voor:
– oefenen.nl(gratis)
– naarnederland.nl(gratis)
– NT2taalmenu.nl(gratis)

Met een taalvrijwilliger
Een vrijwillige taalcoach kunt u inschakelen via hetbegintmettaal.nl.

Via de werkgever
Voor de/uw werkgever is het belangrijk dat u de Nederlandse taal goed spreekt. De werkgever heeft mogelijkheden voor een subsidie.

04.

Internationale events

Om samen met anderen interculturele evenementen te bezoeken in het fijn om een overzicht te hebben van alle events in 2021. Op ons Community Platform vindt u meer informatie over sociale gelegenheden in Nederland.

Een internationale werkervaring is iets dat je nooit meer vergeet in je leven

Ons advies is om jezelf zo professioneel mogelijk voor te bereiden voor alle verschillen die je tegenkomt op je pad.